Putzgers Historischer Schul-Atlas, 14e druk (1888)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Putzgers Historischer Schul-Atlas
Uitgever: Velhagen & Klasing, Bielefeld / Leipzig
Jaar: 1888 (14e druk)

Titelpagina: F.W. Putzgers Historischer Schul-Atlas zur alten, mittleren und neuen Geschichte
in 59 Haupt- und 57 Nebenkarten.
Ausgeführt in der Geographischen Anstalt von Velhagen & Klasing in Leipzig.
Vierzehnte Auflage.
Bielefeld und Leipzig.  Verlag von Velhagen & Klasing.  1888.
Vertaling:
F.W. Putzgers Historische Schoolatlas voor de geschiedenis van de Oudheid, de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd
in 59 hoofd- en 57 bijkaarten.
Uitgevoerd in de Geografische Afdeling van Velhagen & Klasing in Leipzig.
Veertiende druk.
Bielefeld en Leipzig.  Uitgeverij Velhagen & Klasing.  1888.

Band

Dit exemplaar heeft een band van donkerbruin 'calico' (gedrukt katoen) met afmetingen  33 × 26 cm (B × H).  Op de voorkant staat de titel binnen een decoratief gepreegd kader; buiten het kader staat de prijs: 2 mark voor de niet-gebonden uitgave en 2,50 mark voor de gebonden uitgave. De kaarten zijn hier ongevouwen ingebonden. Bij exemplaren met gevouwen kaarten is de band even hoog en iets meer dan half zo breed.

Inhoud

De atlas heeft een titelpagina en een inhoudsopgave van een bladzijde. Daarna komen een kort voorwoord en 4 bladzijden met toelichting bij de kaarten, geschreven door Dr. A. Baldamus.

Het kaartendeel bestaat uit 16 dubbelzijdig bedrukte kaartbladen, dus 32 bladzijden. Volgens de titelpagina staan daarop 59 hoofd- en 57 bijkaarten. De kaarten zijn niet genummerd, de bladzijden wel. De atlas begint met 12 bladzijden kaarten over de Oudheid. Daarna komen 20 bladzijden over de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd. De kaarten zijn rijkelijk van bijkaarten voorzien. Zie ook de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal.

De kaarten zijn vervaardigd in lithografie en afgedrukt in zinkdruk. Hierdoor was kleurendruk vrij eenvoudig te realiseren en kon in grote oplagen worden gedrukt. Er is gebruik gemaakt van randkleur en vlakkleur om de staatkundige indeling aan te geven. In de bovenmarge staan nummer en naam van de kaart. De verdere gegevens staan binnen het kaartkader.

Vergelijking met de 13e druk

De atlas is, vergeleken met de 13e druk, ingrijpend veranderd. Dat begint al met het uiterlijk. Vanaf de 14e druk zijn de kaartbladen enkelzijdig bedrukt en gevouwen ingebonden – in dit exemplaar nog dubbelzijdig en ongevouwen. Het nieuwe, kleinere, formaat maakt de atlas beter geschikt voor gebruik door scholieren.

De kaarten zijn voortaan genummerd per kaartblad, waarmee de soms verwarrende nummering per kaart uit de 13e druk is vervallen. Er is een tekstdeel van 4 bladzijden toegevoegd met toelichting bij de kaarten, geschreven door Alfred Baldamus.

Het kaartendeel is volledig vernieuwd waarbij zowat alle kaarten nieuw gegraveerd zijn. Het gedeelte over de Oudheid is uitgebreid, onder andere met meer gedetailleerde kaarten van Palestina (Nº 1), de in de Oudheid bekende wereld (Nº 2 en 3), Rome en Athene (Nº 8) en Europese provincies van het Romeinse Rijk (Nº 12); enkele kaarten zijn daardoor overbodig geworden. Verder zijn er talloze kleinere wijzigingen, zoals verandering van de schaal of de uitsnede, en bijkaarten die toegevoegd, verplaatst of weggelaten zijn.

Het gedeelte over de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd is ook helemaal herzien, met onder andere de nieuwe kaarten van Duitsland in de 14e en 15e eeuw (Nº 18 en 19), Zweden, Rusland, Polen, Oosterse Kwestie (Nº 25) en de tijd van Napoleon (Nº 26 en 27). Ook daarbij zijn er vele kleinere en grotere wijzigingen ten opzicht van de kaarten in de 13e druk.

Meer gegevens zijn te vinden in de vergelijkende tabel. Er is ook een pagina met plaatjes van beide uitgaven ter vergelijking naast elkaar, waarop alle details te zien zijn.

Vergelijking met Droysens Historischer Handatlas

Alfred Baldamus was ook een van de (vele) medewerkers aan Droysens Historischer Handatlas. Een gelijkenis tussen de kaarten van die twee atlassen is dus te verwachten. Op een aparte pagina staan zoveel mogelijk de kaarten van deze schoolatlas en de grotere handatlas naast elkaar. Daaruit blijkt inderdaad die gelijkenis.



Putzgers Historischer Schul-Atlas, 14th edition (1888)



© M. Witkam, 2013

valid HTML    valid CSS