Perthes Taschenatlas der ganzen Welt, 60e-71e druk (1924-1937)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Taschenatlas der ganzen Welt
Uitgever: Justus Perthes, Gotha
Jaar: 1924-1937 (60e-71e druk)

Titelpagina (63e druk, 1927): Justus Perthes Taschenatlas der ganzen Welt
63. neubearbeitete Auflage
24 Karten in Kupferstich
[logo Justus Perthes]
Erläuternder Text von Dr. Friedrich Tamß
Gotha: Justus Perthes  1927
Vertaling:
Justus Perthes Zakatlas van de gehele Wereld
63e herziene druk
24 kaarten in kopergravure
[logo Justus Perthes]
Verklarende tekst door Dr. Friedrich Tamss
Gotha, Justus Perthes  1927

Titelpagina (70e druk, 1936): Justus Perthes Taschenatlas der ganzen Welt
70., textlich neubearbeitete Auflage
24 Karten in Kupferstich
[logo Justus Perthes]
Gotha: Justus Perthes  1936
Vertaling:
Justus Perthes Zakatlas van de gehele Wereld
70e tekstueel herziene druk
24 kaarten in kopergravure
[logo Justus Perthes]
Gotha, Justus Perthes  1936

Band

De atlas heeft een band van groen 'calico' (gedrukt katoen) van  10,5 × 17,5 cm (B × H).  Op de voorkant staat de titel "Justus Perthes Taschenatlas der ganzen Welt" met het logo van Justus Perthes in de vorm van het monogram JP. De titel staat ook op de rug. Op de schutbladen wordt reclame gemaakt voor enkele andere cartografische uitgaven van Justus Perthes zoals de overige zakatlassen en de 10e druk van Stielers Hand-Atlas.

De schutbladen zijn voorzien van een drukcode. Bijvoorbeeld

Deze code bestaat uit het druknummer (Druckauftragsnummer), de datum en het aantal gedrukte exemplaren van het schutblad – dat hoeft niet hetzelfde te zijn als het aantal exemplaren van de atlas; zo is bijvoorbeeld de oplage van de 63e druk rond de 70.000 exemplaren en van de 70e druk ongeveer 12.000.

De banden van de speciale uitgaven van de zakatlas hebben vaak de naam en/of het logo van het betreffende bedrijf op de band; de naam Justus Perthes ontbreekt dan. Zie ook de pagina met plaatjes van enkele speciale uitgaven.

Inhoud

De atlas bevat een titelpagina, 1 bladzijde voorwoord, 1 bladzijde overzicht van de kaarten en 3 bladzijden met inhoudsopgave van het geografisch-statistische deel (geordend op land). Daarna komen 12 bladzijden met allerlei gegevens over de wereld in het algemeen en 76 bladzijden met vooral statistische gegevens over de verschillende landen (geordend op werelddeel). Daarna komen de 24 kaarten met afmetingen  19,5 × 17 cm,  in kleur, enkelzijdig gedrukt op steviger papier dan dat van de tekstpagina's. Er is geen plaatsnamenregister.

De atlas begint met een wereldkaart. Daarna zijn er 14 kaarten van Europese landen, met ook 3 deelkaarten van Duitsland. Tenslotte zijn er 3 kaarten van Azië, 1 van Afrika en 1 van Australië, en 4 van Noord- en Zuid-Amerika. Zie ook de inhoudsopgave.

Vanwege het formaat van de kaarten is de schaal klein. Zo hebben de overzichtskaarten van de werelddelen de schaal 1:60.000.000 (Europa 1:30.000.000). De andere schalen zijn daar veelvouden van, zoals 1:7.500.000 (de meeste landen in Europa) en 1:3.750.000 (Duitsland). Zie voor de details de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal. Ondanks die kleine schaal staan er veel gegevens op de kaarten zonder dat ze overvol zijn.

De kaarten zijn vervaardigd in kopergravure en lithografisch gedrukt. Alle kaarten behalve de wereldkaart zijn staatkundig gekleurd (randkleur; voor enkele Sovjet-republieken vlakkleur). Bovenaan de kaart staan steeds de naam het blad, de titel "Taschen-Atlas" en het nummer van het blad. Onderaan staan de schaal, de tekst "Gotha: Justus Perthes" en een schaalstok. In de marges staan letters (verticaal) en cijfers (horizontaal) die zouden moeten helpen bij het vinden van een plaatsnaam op de kaart met behulp van het register. Maar dat register is er dus niet.

Uitgaven

In de periode 1924-1937 zijn de 60e tot en met de 71e druk van de atlas verschenen, dus bijna elk jaar een nieuwe druk (niet in 1933 en 1934); zie de lijst met uitgaven. De opzet van de atlas is in die periode niet veranderd. De kaarten werden wel geactualiseerd.

In de periode 1926-1937 zijn ook enkele speciale uitgaven verschenen, voor kranten en andere bedrijven. Daarbij wordt op de band de naam van het bedrijf vermeld en niet die van Justus Perthes. Meestal zijn enkele pagina's gewijd aan het betreffende bedrijf. Het oorspronkelijke voorwoord is vervallen, en soms vervangen door een 'eigen' voorwoord. De bladzijden met statistische informatie en de kaarten zijn hetzelfde als in de oorspronkelijke uitgave. Zie ook de pagina met plaatjes van enkele speciale uitgaven. Minstens één van deze uitgaven – die voor Siemens-Schuckert – bevat extra kaarten.

Vergelijking met de 20e-59e druk

Vergeleken met de vorige reeks uitgaven (20e-59e druk, 1884-1923) is de atlas niet wezenlijk veranderd. De band en de schutbladen zijn soberder geworden. De opzet van het statistische deel is in grote lijnen gelijk gebleven. De 24 kaarten zijn dezelfde als in de eerdere reeks, maar natuurlijk wel geactualiseerd.

In detail vertonen de kaarten wel enkele wijzigingen. De tekening van het reliëf is anders: minder gedetailleerd en met gebruik van een lichtere kleur (andere drukplaat). Het bergland is daardoor op de kaart minder zwart. De randkleur van de staatkundige indeling is feller. Ook de letters lijken iets dikker, waardoor de totaalindruk van de kaarten toch donkerder en minder open is dan in de vorige reeks uitgaven.


Oplage zakatlas (1907-1983)

Geraadpleegde exemplaren



Perthes Taschenatlas der ganzen Welt, 60th-71st editions (1924-1937)




© M. Witkam, 2011

valid HTML    valid CSS