Atlas portatil de Justus Perthes, Edição Brasileira (1911)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de Braziliaanse uitgave van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Atlas portatil de Justus Perthes
Uitgever: Justus Perthes, Gotha
Jaar: 1911

Titelpagina: Atlas portatil de Justus Perthes
Consistindo em 36 mappas coloridos e gravados em cobre
Adoptados dos de Stieler e de outros abalisados autores
Edição brasileira feita especialmente para o
Jornal do Commercio do Rio de Janeiro
Gotha, Allemanha, Justus Perthes  1911
Vertaling:
Justus Perthes' Zakatlas
bestaande uit 36 gekleurde kaarten in kopergravure
Gebaseerd op die van Stieler en andere gezaghebbende auteurs
Braziliaanse uitgave speciaal samengesteld voor de
Jornal do Commercio uit Rio de Janeiro
Gotha, Duitsland, Justus Perthes  1911

Band

De atlas heeft een band van geel 'calico' (gedrukt katoen) met afmetingen  10,5 × 17,5 cm (B × H).  Op de voorkant staat de titel "Atlas portatil de Justus Perthes" en daaronder "Edição Brasileira especial do Jornal do Commercio" in sierletters op een achtergrond van een stervormige wereldkaart en een plantaardig motief. De titel staat ook op de rug. Op de achterkant staat een tekening van het (uit 1908 daterende) gebouw van de 'Jornal do Commercio'.

Op de schutbladen wordt reclame gemaakt voor verwante uitgaven van Justus Perthes

Zie ook de pagina met plaatjes.

Inhoud

De atlas bevat een titelpagina, 1 bladzijde inhoudsopgave, 2 bladzijden voorwoord en 32 bladzijden geografisch-statistische tekst. Tenslotte zijn er de 36 kaarten met afmetingen  19,5 × 17 cm,  in kleur, enkelzijdig gedrukt op steviger papier dan dat van de tekstpagina's. Er is geen plaatsnamenregister – de Italiaanse uitgave heeft dat wel.

De atlas begint met twee wereldkaarten en een kaart van de zuidelijke sterrenhemel. Daarna komen 10 kaarten van Europa, 3 van Azië, 1 van Afrika, 1 van Australië, 3 van Noord- en Midden-Amerika en 3 van Zuid-Amerika. Tenslotte zijn er 12 deelkaarten van Brazilië. Zie ook de inhoudsopgave.

Vanwege het formaat van de kaarten is de schaal klein. Zo hebben de overzichtskaarten van de werelddelen de schaal 1:60.000.000 (Europa 1:30.000.000). De andere schalen zijn daar meestal veelvouden van, zoals 1:7.500.000 (de meeste landen in Europa, Brazilië). Zie voor de details de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal. Ondanks die kleine schaal staan er veel gegevens op de kaarten zonder dat ze overvol zijn.

De kaarten zijn vervaardigd in kopergravure en lithografisch gedrukt (in kleur). Bovenaan de kaart staan steeds de naam van het blad, de tekst "Atlas Portatil" en het nummer van het blad. Onderaan staan de schaal, de tekst "Gotha: Justus Perthes" en een schaalstok. Gegevens over cartografen of graveurs ontbreken.

Vergelijking met de Duitse en de Spaanse uitgave

Deze atlas is weliswaar gebaseerd op de Duitse Taschen-Atlas van Justus Perthes, maar er staat ook een kaart in die verder alleen in de Spaanse Atlas Portátil voorkomt. En er zijn natuurlijk veel kaarten speciaal gemaakt voor een Braziliaans – of Portugees – publiek. De kaarten en de geografisch-statistische tekst zijn natuurlijk helemaal in het Portugees vertaald.

In de Braziliaanse uitgave (met 36 kaarten) staan 18 kaarten die ook in de Duitse uitgave (24 kaarten) voorkomen. Van de Duitse uitgave zijn de wereldkaart, de 3 deelkaarten van Duitsland, de kaart van Zweden, Noorwegen en Denemarken, en de kaart van Spanje en Portugal vervallen. De uitsnede van de overzichtskaart van Duitsland is verschoven waardoor ook Denemarken op die kaart past. Scandinavië is in de Braziliaanse uitgave alleen nog te vinden op de kaart van Rusland, die daarvoor ook een stukje verschoven is. Deze beide verschuivingen zijn dezelfde als in de Spaanse uitgave. Er zijn soms ook andere bijkaartjes zoals op de kaarten van Afrika, Australië en Zuid-Amerika (waar de bijkaart van de Duitse nederzettingen in Zuid-Brazilië is weggelaten).

Met de Spaanse uitgave zijn er 19 (van de 28) kaarten gemeenschappelijk. Dat zijn dezelfde als die in de Duitse uitgave, en bovendien de kaart van Midden-Argentinië en Uruguay – de naaste buurlanden van Brazilië. Van de Spaanse uitgaven ontbreken hier de wereldkaart, de 4 kaarten van het Iberisch Schiereiland, de kaarten van de vroegere Spaanse koloniën en van Marokko en Algerije, en 3 kaarten van Spaanstalig Amerika. Merkwaardig is dat in de Braziliaanse uitgave een kaart van Spanje geheel ontbreekt. Enkele bijkaartjes zijn ook anders op de kaarten van Afrika, Australië, Midden-Amerika en Zuid-Amerika.

De overige 17 kaarten uit de Braziliaanse uitgave komen niet voor in andere uitgaven van Justus Perthes Taschen-Atlas. Dat zijn de 2 wereldkaarten (Nº 1-2), de kaart van de zuidelijke sterrenhemel (Nº 3), de kaart van Portugal en koloniën (Nº 13), de kaart van Midden-Peru en Midden-Chili (Nº 23) en de 12 deelkaarten van Brazilië (Nº 25-36).

De eerste wereldkaart (Nº 1. Aspectos da Terra) is een verkleinde versie van de gelijknamig kaart uit de Atlas Escolar Portuguez (1897-1902), de Portugese uitgave van Deutscher Schulatlas door R. Lüddecke, uitgegeven bij Perthes. De tweede wereldkaart (Nº 2) is afkomstig uit de See-Atlas van Perthes, en de kaart van de zuidelijke sterrenhemel (Nº 3) ook. Van de andere 14 kaarten wordt de herkomst in het voorwoord genoemd. De meeste van die andere kaarten zijn delen van kaarten uit de 9e druk van Stielers Hand-Atlas. De kaart van de staat Rio de Janeiro (Nº 32c) is ontleend aan de Atlas do Brazil van Baron Homem de Mello en Francisco Homem de Mello (F. Briguiet & Cia., Rio de Janeiro, 1909). De kaart van de staat São Paolo (Nº 35) is gebaseerd op een kaart van Williams uit de Atlas van de Geologische Commisie van die staat (1909). Op deze twee kaarten wordt de meridiaan van Rio de Janeiro gebruikt, dus niet die van Greenwich.

Zie voor alle details de vergelijkende tabellen

Er zijn ook pagina's met plaatjes waarbij de Braziliaanse uitgave vergeleken wordt met de Duitse uitgave en met de Spaanse uitgave.



Atlas portatil de Justus Perthes, Edição Brasileira (1911)


© M. Witkam, 2011
(rev. 2012-01-27)

valid HTML    valid CSS