Ullsteins Weltatlas (1923)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Ullsteins Weltatlas
Uitgever: Ullstein AG, Berlin
Cartografie en druk: Flemming-Wiskott, Glogau
Jaar: 1923

Titelpagina: Ullsteins Weltatlas
Zweite Ausgabe
Im Verlag Ullstein / Berlin
verso:
Kartographie, Lithographie und Druck von der Flemming-Wiskott AG, Glogau
Copyright 1923 by Ullstein AG, Berlin / Printed in Germany
Vertaling:
Ullsteins Wereldatlas
Tweede uitgave
Uitgeverij Ullstein, Berlijn
verso:
Cartografie en druk door Flemming-Wiskott N.V. Glogau
© 1923, Ullstein N.V. Berlijn. Gedrukt in Duitsland

Band

Ullsteins Weltatlas (1923)
Voorkant band Ullsteins Weltatlas (1923)
Voorkant band

De atlas werd geleverd in een band (27,5 × 40,5 cm) bedekt met blauw linnen met zwarte leren rug en hoeken. Op de voorkant daarvan staat in vergulde letters de titel in een gepreegd kader. Op de rug met geometrische ornamenten staan de titel en de uil als symbool van uitgever – Ull of Uul is de Nederduitse versie van het Hoogduitse Eule = uil. Achterin de band zit een 'etui' met het losse register.

Inhoud

De atlas bevat titelpagina (met op de achterkant verwijzing naar Flemming-Wiskott), 2 bladzijden inhoudsopgave, 1 bladzijde voorwoord en 45 kaartbladen in kleur met op de achterkanten bijkaarten (zwart-wit) en statistische gegevens. De kaarten zijn genummerd 1 t/m 44, maar er is een blad 18a+18b en een blad 18c: zie de inhoud. Achterin de band zit een los register van 44 bladzijden, met een aparte lijst van 4 bladzijden waarop de namen van kaartblad 18c in twee talen gegeven worden.

De atlas bevat 1 wereldkaart, 29 kaarten van Europa, 6 van Azië, 2 van Afrika, 6 van Noord- en Zuid-Amerika en 1 van Australië en Oceanië. Er zijn 10 detailkaarten van Duitsland. Ook Oostenrijk, Hongarije en Tsjechoslowakije – landen van het voormalige Oostenrijk-Hongarije – zijn gedetailleerd afgebeeld, evenals Zwitserland, Nederland, België en Luxemburg. Van de overige Europese landen is steeds een overzichtskaart gegeven. De verdeling van de kaarten over de andere werelddelen is zoals gebruikelijk voor een atlas van deze omvang. Alleen Afrika is nogal summier behandeld.

Heel bijzonder is de kaart van Tsjechoslowakije (nr. 18c). Op de oorspronkelijke kaart staan de plaatsnamen in het westen – het vroegere Oostenrijkse deel – in het Duits, en in het oosten – het vroegere Hongaarse deel – in het Hongaars (soms ook Duits). Op een transparant vel dat op de kaart past, staan de Tsjechische en de Slowaakse namen vermeld; een creatieve oplossing van een vaker voorkomend probleem.

De kaarten bevatten bijna altijd bijkaartjes van stedelijke gebieden. Op de achterkanten staan nog meer, vaak thematische, bijkaarten in zwart-wit, en verder allerlei statistische gegevens. Op de pagina met plaatjes zijn ook steeds deze achterkanten afgebeeld. Zie voor details het overzicht van kaarten, bijkaarten en schaal. Er worden nergens namen van cartografen of graveurs gegeven.

De kaarten zijn geproduceerd in kleurenlithografie. De kleuren zijn helaas niet altijd zorgvuldig geplaatst, wat vooral opvalt bij de bijkaartjes van stedelijke gebieden. De meeste kaarten zijn staatkundig gekleurd. In Duitsland is vlakkleur gebruikt voor het betreffende gebied en randkleur voor de rest van de kaart; de andere kaarten hebben alleen randkleur. Maar de overzichtskaarten van Duitsland en van de werelddelen buiten Europa zijn natuurkundige kaarten met hoogtekleuring.

De kwaliteit van het papier is veel beter dan bij andere atlassen uit de periode vlak na de eerste wereldoorlog – daarvan is het papier vaak bruin en van slechte kwaliteit. De cartografische kwaliteit van de kaarten is wisselend. Veel kaarten zijn uitstekend, zoals de detailkaarten van Duitsland, de overzichtskaarten van Europese landen en de natuurkundige kaarten. Enkele kaarten zijn van mindere kwaliteit, zoals de wereldkaart, de staatkundige kaart van Europa en de kaart van Australië. Dat is waarschijnlijk te verklaren uit de verschillende herkomst van de kaarten.

Uitgaven

Op de titelpagina staat vermeld dat dit de tweede uitgave is. Van een eventuele eerste uitgave heb ik nergens een spoor kunnen vinden.

Vergelijking met Sohr-Berghaus' Handatlas (1902-1906)

Veel kaarten in Ullsteins Weltatlas zijn gebaseerd op de cartografie van de 9e druk van Sohr-Berghaus' Handatlas, ontwikkeld door Alois Bludau (1861-1913). Van deze, nooit voltooide, atlas zijn in de periode 1902-1906 in totaal 27 kaartbladen verschenen. Andere bladen ervan waren in voorbereiding, of verschenen later als samenstellingen: Flemmings Namentreue Länderkarten. Ook de kaarten van de kerkelijke Atlas Hierarchicus uit 1913 (tweede druk 1929) waren gebaseerd op de voortreffelijke cartografie van Alois Bludau.

Omdat Sohr-Berghaus' Handatlas nooit voltooid is, is een vergelijking niet eenvoudig. Bovendien heb ik niet alle kaarten ervan ter beschikking. De vergelijking die ik gemaakt heb, is dus enigszins speculatief en mede gebaseerd op een reconstructie van de inhoud van Sohr-Berghaus' Handatlas. Ik kom tot de volgende conclusies.

Er zijn natuurlijk ook duidelijke verschillen, even afgezien van de nieuwe grenzen van verschillende landen.

Op een aparte pagina staan wat plaatjes van beide atlassen ter vergelijking naast elkaar.



Ullsteins Weltatlas (1923)


© M. Witkam, 2008

valid HTML    valid CSS