E. von Sydow's Orographischer Atlas (1855)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: E. von Sydow's Orographischer Atlas (Übungs- und Zeichen-Atlanten)
Uitgever: Justus Perthes, Gotha
Jaar: 1855 [1e druk]

Titelpagina: E. von Sydow's Orographischer Atlas.
Vier und zwanzig Boden-Karten über alle Theile der Erde.
Inhalt.  ...
Gotha: Justus Perthes. 1855.
Vertaling:
E. von Sydow's Orografische Atlas.
Vierentwintig reliëfkaarten van de gehele Aarde.
Inhoud.  ...
Gotha: Justus Perthes. 1855.

Band

De atlas heeft een band van stevig papier met afmetingen  32 × 25 cm (B × H).  De ongevouwen kaarten zijn ingelijmd; ze worden met een draadje bij elkaar gehouden. Op de voorkant staan de titel en de inhoudsopgave – zoals op de titelpagina. Achterop worden enkele andere schooluitgaven van Justus Perthes genoemd. Aan de binnenkant staat voorin een overzicht van de andere atlassen en kaarten van E. von Sydow, en achterin een lijst van de schoolatlassen van Stieler.

Inhoud

De atlas begint met een titelpagina waarop ook de inhoudsopgave staat. Vervolgens is er een voorwoord van drie bladzijden. Daarna komen de 24 kaarten met alleen het reliëf. De eerste 17 kaarten zijn voor de landen in Europa en de laatste 7 voor de overige werelddelen. Details zijn te vinden in de inhoudsopgave en de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal.

De kaarten zijn vervaardigd in lithografie. Elke kaart is een afdruk in grijs van alleen de drukplaat voor het reliëf uit de schoolatlas. Verder is niets ingetekend, dus ook geen kustlijnen. Het laagland tot 100 m heeft een fijne arcering en tot 200 m een wijdere; bergland heeft een 'bergarcering' (in de richting van de helling). Bovenaan de kaarten staat "E. von Sydow's orographischer Atlas" en de naam van het kaartblad, onderaan "Gotha: Justus Perthes". De kaarten zijn niet genummerd.

Vergelijking met de schoolatlas

Niet alle kaarten uit de schoolatlas zijn voor deze atlas gebruikt. Vergeleken met bijvoorbeeld de 42 kaarten uit de 8e druk zijn de inleidende kaarten (sterrenkunde, wereldkaart, oceanen) weggelaten, evenals alle staatkundige kaarten, waarop geen reliëf voorkomt. Ook de kaart van Australië ontbreekt hier, misschien omdat het binnenland nog vrijwel onbekend was. Er is wel een reliëfkaart van Oostenrijk die niet afgeleid is van een kaart uit de schoolatlas. Zie voor de details de vergelijkende tabel. Er is ook een pagina met plaatjes van beide atlassen ter vergelijking naast elkaar.



E. von Sydow's Orographischer Atlas (1855)



© M. Witkam, 2012

valid HTML    valid CSS