Физико-географический атлас мира /
Fiziko-geografičeskij atlas mira (1964)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Физико-географический атлас мира / Fiziko-geografičeskij atlas mira
Uitgever: Академия наук / Akademija nauk
Jaar: 1964

Titelpagina: Академия наук СССР и Главное Управление Геодезии и Картографии ГГК СССР
Физико-географический атлас мира
Москва  1964

Transliteratie (ISO/R9): Akademija nauk SSSR i Glavnoe Upravlenie Geodezii i Kartografii GGK SSSR
Fiziko-geografičeskij atlas mira
Moskva  1964

Vertaling:
Academie van Wetenschappen van de USSR en Hoofdbureau voor Geodesie en Cartografie van het Staatsgeodetisch comité van de USSR
Fysisch-geografische atlas van de wereld
Moskou  1964

Band

De atlas heeft een donkerblauwe, bijna zwarte, 'calico' (gedrukt katoenen) band van  33 × 51 cm (B × H).  Op de voorkant staat het insigne van de Sovjet-Unie – met de tekst "Proletariërs aller landen, verenigt u" in de talen van de 15 toenmalige Unierepublieken – en daaronder de vergulde titel "ФИЗИКО-ГЕОГРАФИЧЕСКИЙ АТЛАС МИРА" (Fysisch-geografische wereldatlas). Op de rug staat dezelfde titel.

Inhoud

Deze atlas voor fysische geografie heeft een titelpagina, 2 bladzijden met de namen van de leden van de redactieraad en de andere medewerkers, 2 bladzijden met het voorwoord, 3 bladzijden inhoudsopgave, een extra legenda bij de geomorfologische kaarten (1 bladzijde), 250 bladzijden met kaarten (tweezijdig bedrukt) en 48 bladzijden met verklarende tekst. Op de laatste bladzijde staan wat technische gegevens zoals drukdata en gebruikt papierformaat, en ook de prijs: 40 roebel en de oplage: 20.000 exemplaren. Verder is er nog een vel met errata.

In het voorwoord wordt uitgelegd hoe deze atlas past in het atlasprogramma uit die tijd, met onder andere de grote wereldatlas (1937, 1954) en de zee-atlas (1950-1958), waarop ook enkele kaarten in deze atlas gebaseerd zijn. Verder worden de opbouw en de bronnen van de atlas uitgebreid toegelicht.

De kaartendeel van de atlas bestaat uit drie afdelingen. De eerste afdeling, 76 bladzijden, bevat fysisch-geografische kaarten van de hele wereld, met onderwerpen zoals reliëf, geologie, klimaat, hydrologie, bodemkunde, flora en fauna. De tweede afdeling, 114 bladzijden, behandelt elk van de werelddelen in 20 bladzijden (Australië 14). De derde afdeling, 60 bladzijden, is helemaal gewijd aan de Sovjet-Unie. Details zijn te vinden in de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal, ook voorzien van vertaling (zie ook de pagina over het Russisch).



Физико-географический атлас мира /
Fiziko-geografičeskij atlas mira (1964)


© M. Witkam, 2011

valid HTML    valid CSS