Universal-Atlas, Dr. A. Berg (ca. 1906)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Universal-Atlas, Dr. A. Berg
Uitgever: Verlag für allgemeines Wissen, Leipzig
Cartografie: Flemming, Glogau
Jaar: ca. 1906

Titelpagina: Universal-Atlas
und illustriertes geographisches Handbuch
von Dr. A. Berg
Leipzig, Verlag für allgemeines Wissen
Vertaling:
Algemene Atlas
met geïllustreerd geografisch handboek
door Dr. A. Berg
Leipzig, Verlag für allgemeines Wissen
(Uitgeverij voor Algemene Kennis)

Band

Universal-Atlas, Dr. A. Berg (ca. 1906)
Voorkant band / Front cover Universal-Atlas, Dr. A. Berg
Voorkant band / Front cover

De band van de atlas (39 × 35,5 cm) is van dik papier. Op de voorkant staat een allegorische voorstelling met verschillende geografische symbolen, met daarin verwerkt de titel 'Universal Atlas' (zonder streepje). Rechts onderaan staat de tekenaar van de band, Ed. Liesen, en het jaartal 1905 (van de tekening?). De achterkant van de band is niet bedrukt.

De band is niet erg stevig. Daardoor is hij vaak beschadigd. Bij het hier afgebeelde exemplaar is de band in tweeën gevouwen geweest. De kaarten en de overige bladzijden zijn ongevouwen (plano) ingebonden.

Inhoud

De atlas bevat titelpagina, 1 bladzijde inhoudsopgave (zie de inhoud), het geografische handboek van 34 bladzijden, 52 enkelzijdig bedrukte bladen met kaarten in kleur, en tenslotte 2 bladzijden met statistische gegevens. Er is geen register van plaatsnamen.

Het geografische handboek geeft in 6 bladzijden – summiere – informatie over heelal, geologie, handel en verkeer, en de grootte en het aantal inwoners van de landen met koloniën. In de resterende bladzijden worden de landen van de wereld beschreven.

De 52 kaarten zijn genummerd van 1 t/m 50, met 2 extra kaarten (4a en 5a). Het kaartengedeelte begint met 3 'algemene' kaarten: sterrenkunde en twee wereldkaarten. Daarna komen 35 kaartbladen van Europa en tenslotte 14 bladen voor de rest van de wereld: zie de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal.

Duitsland beslaat 24 kaartbladen, dus bijna de helft van het totale aantal. Van de overige Europese landen zijn geen detailkaarten opgenomen, ook niet van Oostenrijk-Hongarije. Het is dus typisch een atlas voor de Duitse markt.

De staatkundige eenheden op de kaarten – landen, deelstaten, provincies – worden aangegeven in vlakkleur. In combinatie met het reliëf, meestal in zwarte arcering, ontstaat een vol en onrustig kaartbeeld. De kleuren zijn ook niet mooi (vind ik), en ze zijn slordig geplaatst. De druk (kleurenlithografie) is vaak niet scherp, misschien ook door het verkleinen van de kaarten. Alles bij elkaar maakt de atlas, afgezien van de indrukwekkende band, een povere indruk.

Het jaar van uitgave van de atlas wordt nergens vermeld. De voorkant van de band is getekend in 1905. Ook bij de statistieken achterin is het laatste jaartal 1905 (inwoners van de grote steden). Op de kaarten 41 (Azië) en 42 (China, Japan) zijn wel al de grenswijzingen als gevolg van de Russisch-Japanse Oorlog van 1904-1905 verwerkt (Zuid-Sakhalin is Japans). Op kaart 43 (Noord-Azië) is dat nog niet het geval. Het is dus waarschijnlijk dat de atlas dateert van 1906.

Vergelijking met Sohr-Berghaus Hand-Atlas (1892)

De meeste kaarten uit deze atlas zijn eerder verschenen in de 8e druk van Sohr-Berghaus Hand-Atlas. Die kaarten zijn (lineair) met een factor 0,82 verkleind. De oppervlakte is daardoor maar 0,67 (= 0,82 × 0,82) van het origineel, dus ongeveer tweederde. Je kunt de volgende verschillen constateren.

Zie verder de overzichten

Op een aparte pagina staan, ter vergelijking, plaatjes van kaarten van de Universal-Atlas en Sohr-Berghaus Hand-Atlas (1892).



Universal-Atlas, Dr. A. Berg (ca. 1906)


© M. Witkam, 2007
(rev. 2015-11-30)

valid HTML    valid CSS