Andree-Putzger's Gymnasial- und Realschul-Atlas, 7e druk (1893)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Andree-Putzger's Gymnasial- und Realschul-Atlas
Uitgever: Velhagen & Klasing
Jaar: 1893 (7e druk)

Titelpagina: Andree-Putzgers Gymnasial- und Realschul-Atlas
in 49 Haupt- und 28 Nebenkarten.
Auch zum Gebrauch in andern höhern Lehranstalten.
Ausgeführt in der Geographischen Anstalt von Velhagen & Klasing in Leipzig.
Siebente Auflage.
[V&K Vignette]
Bielefeld und Leipzig.  Verlag von Velhagen & Klasing.  1893.
Vertaling:
Andree-Putzger's Atlas voor Gymnasium en Atheneum
in 49 hoofdkaarten en 28 bijkaarten.
Ook te gebruiken op andere middelbare scholen.
Uitgevoerd in de Geografische Afdeling van Velhagen & Klasing in Leipzig.
Zevende druk.
[V&K vignet]
Bielefeld en Leipzig.  Uitgeverij Velhagen & Klasing.  1893.

Band

Andree-Putzger's Gymnasial- und Realschul-Atlas, 1893
Voorkant band Andree-Putzger's Gymnasial- und Realschul-Atlas, 1893
Voorkant band

De atlas heeft een band van bruin 'calico' (gedrukt katoenen) van  22,5 × 28,5 cm (B × H).  Op de voorkant staan gepreegde randornamenten, de titel en de prijs. Aan de binnenkant van de band zit voorin het voorwoord bij de 5e druk van de atlas (1888) en achterin een wervende tekst met inhoudsopgave voor de 18e druk (1892) van 'F.W. Putzgers Historischer Schul-Atlas'.

Inhoud

De atlas bevat de bovengenoemde teksten aan de binnenkant van de band, en verder een titelblad, 1 bladzijde inhoudopgave en 70 bladzijden met kaarten (genummerd 3-72). Vaak staat er één kaart op een bladzijde, maar er zijn ook kaarten op twee bladzijden, en eenmaal staan er twee kaarten op een bladzijde (blz. 48). In totaal zijn er de in de titel genoemde 49 kaarten maar die zijn niet als zodanig genummerd. Zie voor de nummering van de kaarten en de bladzijden de inhoud van de atlas. De kaarten op twee bladzijden hebben daar een nummer zoals 61.62 gekregen.

De kaarten zijn vervaardigd in kleurendruk. Daarbij zijn de oorspronkelijke lithografieën (steengravures) overgezet op zinkplaten, waarmee in hoge oplage in kleur kon worden gedrukt. De meeste kaartbladzijden hebben het formaat  20,5 × 28 cm (B × H)  maar de vier natuurkundige en staatkundige kaarten van Duitsland (blz. 61.62, 63.64, 69.70 en 71.72) zijn met hun uitvouw iets breder.

In het begin staan 4 bladzijden met kaarten van de sterrenhemel, het zonnestelsel en de maan. Daarna komen 14 bladzijden met kaarten van de wereld; de meeste daarvan zijn thematisch: klimaat, fysische geografie, bevolking, de oceanen. Dan zijn er 18 kaartbladzijden van de werelddelen buiten Europa (natuurkundig en staatkundig) en 8 van Europa (natuurkundig, staatkundig en thematisch). Verder zijn er 14 bladzijden met kaarten van het 'Europese buitenland' (natuurkundig) en tenslotte 12 bladzijden met kaarten van Duitsland (natuurkundig, staatkundig en thematisch). Zie voor de details de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal.

De thematische kaarten hebben vlakkleuren voor de verschillende thema's. De natuurkundige kaarten hebben groen voor laagland (tot 200 m) en lichtbruin voor hoger gelegen gebieden. De staatkundige kaarten hebben meestal vlakkleur, een enkele keer randkleur. Op de kaarten staan geen cartografen of graveurs genoemd. Er staat ook geen datum op vermeld.

Vergelijking met eerdere uitgaven

Vergeleken met de 6e druk (1890) is de atlas nauwelijks veranderd. Er zijn enkele kaarten geactualiseerd, zoals de staatkundige kaart van Afrika (blz. 37.38). De veranderingen ten opzichte van de oudere edities zijn beschreven bij de 6e druk. Daar is ook een pagina te vinden met een visuele vergelijking.

Bron:


Andree-Putzger's Gymnasial- und Realschul-Atlas, 7th edition (1893)


© M. Witkam, 2010
(rev. 2013-01-22)

valid HTML    valid CSS