Glaser's Kleiner Atlas (ca. 1848)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Kleiner Atlas der neuesten Erdbeschreibung
Auteur: Carl Glaser
Uitgever: Heinrich Hoff, Mannheim
Jaar: ca. 1848 (1e druk)

Titelpagina: Kleiner Atlas der neuesten Erdbeschreibung in 26 Karten.
Nach Dr. Carl Glaser's Schul-Atlas verkleinert.
Inhalt: ...
Verlag von Heinrich Hoff in Mannheim.
Vertaling:
Kleine Atlas van de hedendaagse aardrijkskunde in 26 kaartbladen.
Verkleind uit Dr. Carl Glaser's Schoolatlas.
Inhoud: ...
Uitgeverij Heinrich Hoff, Mannheim.

Band

Mijn exemplaar heeft een kartonnen band van  19 × 16 cm (B × H),  beplakt met gemarmerd papier, met een linnen rug. De kaarten  (18 × 15 cm)  zijn ongevouwen ingebonden.

Inhoud

De atlas heeft een titelpagina en 26 kaartbladen. Op de titelpagina staat een verwijzing naar Glaser’s schoolatlas als bron, de inhoudsopgave en de naam van de uitgever. Er zijn 2 kaarten van het westelijk en oostelijk halfrond, 6 kaarten van de werelddelen, 17 kaarten van Europese landen met de nadruk op Duitsland en Oostenrijk (7 kaarten, waarbij de twee kaarten van Noord-Duitsland een dubbel kaartblad vormen), en een kaart van de Verenigde Staten van Noord-Amerika – als enige detailkaart van een land buiten Europa. De precieze indeling is te vinden in de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal.

De kaarten zijn vervaardigd in lithografie (steendruk). Ze zijn meestal met de hand gekleurd (randkleur); 3 kaarten zijn ongekleurd gelaten. Op de kaarten wordt geen bladnummer vermeld. Ook ontbreken de namen van auteur, cartograaf, graveur of uitgever.

Vergelijking met Glaser's schoolatlas

De meeste kaarten in deze atlas zijn verkleinde versies van kaarten uit de 1e druk van Glaser's Schul-Atlas der neuesten Erdbeschreibung (1846), die ook 26 kaartbladen heeft. Twee kaarten komen wel in deze atlas voor maar niet in de schoolatlas: 'Duits-Oostenrijk' (Nº 10) en de Verenigde Staten van Noord-Amerika (Nº 24). Omgekeerd bevat de schoolatlas drie kaarten die niet in deze atlas staan. De aparte kaarten van westelijk en oostelijk halfrond in deze atlas vormen één kaart in de schoolatlas. Zie ook de tabellen:

Door het kleinere kaartformaat – Kleiner Atlas: 18 × 15 cm, Schul-Atlas: 30 × 25 cm – is er natuurlijk veel minder detail te zien.



Glaser's Kleiner Atlas (ca. 1848)


© M. Witkam, 2009

valid HTML    valid CSS