Atlas der alten Welt, 6e druk (1828, 1837, 1840)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Atlas der alten Welt
Uitgever: Geographisches Institut, Weimar
Jaar: 1828, 1837, 1840 (6e druk)

Titelpagina (uitgave 1828): Atlas der Alten Welt.
Bestehend aus vierzehn Charten, mit erklärenden Bemerkungen und Geschichtstabellen.
Sechste, von neuem durchgesehene und berichtigte, Auflage der zur fünften Auflage neu gezeichneten und gestochenen Charten und der Tabellen.
Weimar,  im Verlage des Geographischen Instituts.  1828
Vertaling:
Atlas van de Oudheid.
Bestaande uit veertien kaarten, met toelichting en tabellen bij de geschiedenis.
Zesde druk, geheel nagezien en gecorrigeerd, van de bij de vijfde druk nieuw getekende en gegraveerde kaarten en de tabellen.
Weimar,  uitgegeven door het Geographische Institut.  1828

Band

Dit exemplaar is gebonden in een eenvoudige kartonnen band met linnen rug, beplakt met gemarmerd papier. De afmetingen zijn  28,5 × 22,5 cm (B × H).  De kaarten en tekstpagina's zijn ongevouwen ingebonden.

Inhoud

De atlas bevat een titelpagina, een voorwoord van 1 bladzijde, 14 kaarten van de landen in de – Griekse, Romeinse en Bijbelse – oudheid, en daar tussenin 30 bladzijden verklarende tekst: 4 bladzijden bij kaart IX, 2 bladzijden bij elk van de andere kaarten.

De atlas begint met kaarten van de wereld volgens Homerus, Eratosthenes en Ptolemaeus. Daarna komen, min of meer van oost naar west, kaarten van de landen die in de Oudheid bekend waren, met de nadruk op Griekenland en het Romeinse Rijk; zie ook de inhoudsopgave. Elke kaart is voorzien van 2 of 4 pagina's verklarende tekst en tabellen.

De kaarten zijn vervaardigd in kopergravure en met de hand gekleurd. In de bovenmarge staat het bladnummer in Romeinse cijfers; onderaan staat meestal de naam van de tekenaar, C.F. Weiland, en soms de naam van de graveur; zie de lijst van cartografen en graveurs. Het kaartkader met lengte- en breedtegraden is lichtgroen gekleurd. Daarbinnen staan de naam van de kaart met meestal de tekst "Vinariae, in Officina Geograph." (te Weimar, bij het Geographische Institut) en het jaartal; zie ook de lijst van kaarten en datering. Op de kaarten is een randkleur met bies aangebracht om de staatkundige indeling aan te geven. Vaak is er een schaalstok om afstanden op de kaart te meten.

Uitgaven

Van deze 6e druk zijn uitgaven bekend uit de jaren 1828, 1837 en 1840.



Atlas der alten Welt, 6th edition (1828, 1837, 1840)



© M. Witkam, 2013

valid HTML    valid CSS