Reuschle, Illustrirter Volks-Atlas (1875-1876)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

Titelgegevens

Titel: Reuschle, Illustrirter Volks-Atlas
Uitgever: Hoffmann'sche Verlags-Buchhandlung, Stuttgart
Jaar: 1875-1876

Titelpagina: Illustrirter Volks-Atlas der Geographie und Statistik in 53 colorirten Karten
mit ausführlicher Beschreibung und einem Bildersaal von 52 Tafeln in Original-Holzschnitt.
Auf Grund von Traugott Bromme's Hand-Atlas
nach dem neuesten Stande der Erdkunde herausgegeben von
Dr. C.G. Reuschle, Professor am Gymnasium in Stuttgart.
Landkarten von Ernst Serth, Bildersaal von Heinrich Merté.
Stuttgart.  Hoffmann'sche Verlags-Buchhandlung.  1875.
Vertaling:
Geïllustreerde Volksatlas voor Geografie en Statistiek in 53 gekleurde kaarten
met gedetailleerde beschrijvingen en een galerij van 52 afbeelding in houtsnede.
Op basis van Traugott Bromme's Handatlas
volgens de laatste stand van de geografie bewerkt door
Dr. C.G. Reuschle, hoogleraar aan het Gymnasium in Stuttgart.
Kaarten door Ernst Serth, afbeeldingen door Heinrich Merté.
Stuttgart.  Hofmann's Uitgeverij en Boekhandel.  1875

Band

Dit exemplaar heeft een band van zwart 'calico' (gedrukt katoen) met leren rug en hoeken; de afmetingen zijn  34 × 25 cm (H × B).  Op de rug staat de titel 'Illustrirter Volks-Atlas'. De kaarten zijn gevouwen ingebonden. De latere uitgave heeft een decoratieve rode band met de titel op de voorkant.

Inhoud

De atlas heeft een titelpagina en twee bladzijden met een inhoudsopgave: een register van de tekstbladzijden en van de afbeeldingen, en een lijst van de kaarten. Verder zijn er 420 bladzijden tekst en houtsneden, en 53 kaarten. Zie voor de details de lijsten met de inhoud.

Het tekstgedeelte van de atlas begint met een inleiding van 3 bladzijden. Daarna komen 417 bladzijden met toelichting bij de afzonderlijke kaarten en, aan het einde, een toelichting bij de illustraties die de tekst afwisselen. De illustraties – in houtsnede, op een hele pagina – staan om de 8 bladzijden, zonder duidelijk verband met de tekst eromheen.

Het kaartengedeelte van de atlas begint met 2 wereldkaarten. Daarna zijn er 7 kaarten van de werelddelen, 4 kaarten van landen in Noord- en Midden-Amerika, 3 van Azië en 2 van Afrika. De resterende 35 kaarten zijn van de landen in Europa, waaronder 16 van Duitsland en 7 van Oostenrijk-Hongarije.

De kaarten zijn vervaardigd in lithografie en met de hand gekleurd: vlakkleur voor de staatkundige indeling. Bergen zijn aangegeven met arcering, de zeeën zijn wit gelaten. In de bovenmarge staat de naam van de kaart in het midden; rechts staat het nummer van de kaart. In de benedenmarge staat links meestal de naam van de drukker Emil Hochdanz in Stuttgart. Rechts staat vaak de naam van de cartograaf, meestal E. Serth, een enkele keer Tr. Bromme. In het midden staat de naam van de uitgever, Hoffmann'sche Verlags-Buchhandlung of Carl/Karl Hoffmann en één keer Krais & Hoffmann. Zie voor de details het overzicht van cartografie, uitgave, druk. Verder staan in de benedenmarge meestal een schaalstok en de schaal. Zie ook de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal.

Vergelijking met Bromme's Hand-Atlas (1862)

Vergeleken met Bromme's Illustrirter Hand-Atlas zijn de volgende verschillen te constateren. Het tekstdeel van deze atlas is helemaal opnieuw geschreven door Reuschle. Ook de houtsneden zijn nieuw. De afbeeldingen van vlaggen, wapens en ridderorden in Bromme's atlas zijn niet opgenomen in deze atlas.

De meeste kaarten in deze atlas zijn wel overgenomen uit Bromme's atlas. Ze zijn nu uitgevoerd in een nogal fletse vlakkleur in plaats van in randkleur. De vlakkleur van de zeeën in Bromme's atlas is weggelaten. Twee kaarten nieuw getekend.

Niet nieuw maar met een opvallende naamswijziging is de kaart van Noord-Italië (Nº 23), die in Bromme's atlas werd aangeduid als Koninkrijk Lombardije-Venetië (Nº 27 in Bromme's atlas).

Verder zijn er vijf nieuwe kaarten in deze atlas opgenomen, waardoor het totale aantal op 53 komt.

Zie verder de vergelijkende tabel. Er is ook een pagina met plaatjes van de kaarten in beide atlassen ter vergelijking naast elkaar.



Reuschle, Illustrirter Volks-Atlas (1875-1876)



© M. Witkam, 2015

valid HTML    valid CSS