Justus Perthes' Taschen-Atlas über alle Theile der Erde
1e-19e druk (1845-1883)

See below for (a summary of) this text in English.

Hieronder staat de beschrijving van de atlas. Daarbij horen ook de volgende pagina's

en ook

Titelgegevens

Titel: Taschen-Atlas über alle Theile der Erde
Uitgever: Justus Perthes, Gotha
Jaar: 1845-1883 (1e-19e druk)

Titelpagina 3e druk (1850): Taschen-Atlas über alle Theile der Erde nach dem neuesten Zustande
in 24 illuminirten Karten in Kupferstich.
Nach Stieler's Hand-Atlas verkleinert.
Inhalt:  ...
Dritte Auflage.
Gotha: Justus Perthes. 1850.
Vertaling:
Zakatlas van de gehele Aarde, volgens de laatste gegevens
met 24 gekleurde kaarten in kopergravure.
Verkleind uit Stielers Hand-Atlas.
Inhoud:  ...
Derde druk
Gotha, Justus Perthes. 1850.

Titelpagina 15e druk (1878): Taschen-Atlas über alle Theile der Erde nach dem neuesten Zustande
in 24 colorirten Karten in Kupferstich.
Nach Stieler's Hand-Atlas verkleinert.
Inhalt.  ...
Funfzehnte Auflage.
Gotha: Justus Perthes. 1878.
Vertaling:
Zakatlas van de gehele Aarde, volgens de laatste gegevens
met 24 gekleurde kaarten in kopergravure.
Verkleind uit Stielers Hand-Atlas.
Inhoud.  ...
Vijftiende druk
Gotha, Justus Perthes. 1878.

Band

De kaarten zijn ongevouwen of gevouwen ingebonden. Bij ongevouwen kaarten is het formaat van de band ongeveer  16 × 14 cm (B × H).  De groenblauwe band van de uitgever – voor gevouwen kaarten – heeft de afmetingen  7,8 × 13,5 cm.

Inhoud

De atlas heeft een titelpagina en op de achterkant daarvan, in ieder geval in de uitgave van 1850, een kort voorwoord. Daarna komen de 24 kaarten in kopergravure. Ze zijn met de hand gekleurd, in de vroege uitgaven met randkleur, later – in ieder geval vanaf 1874 – in vlakkleur.

Eerst zijn er 2 kaarten van het oostelijk en westelijk halfrond. Daarna zijn er 6 kaarten van de werelddelen. De overige 16 kaarten zijn van de landen in Europa met de nadruk op Midden-Europa (8 kaarten). Er zijn dus, behalve de kaarten van de werelddelen, geen kaarten van landen buiten Europa. Zie voor de details de inhoudsopgave en de lijst van kaarten, bijkaarten en schaal.

Uitgaven

In de periode 1845-1883, dus in 38 jaar, zijn de 1e tot en met de 19e druk van de atlas verschenen. Gemiddeld was er dus elke twee jaar een nieuwe druk, maar de verdeling is niet gelijkmatig. Zo zijn er tussen 1867 en 1874 geen nieuwe uitgaven verschenen, maar vanaf 1878 – tot 1944 – wel bijna elk jaar. Zie voor de details de lijst met uitgaven.

De kaarten werden natuurlijk regelmatig geactualiseerd. In ieder geval vanaf 1874 – en misschien wel eerder – zijn er nog een paar wijzigingen. De kaarten zijn gevouwen ingebonden in een band van de uitgever, de volgorde van de kaarten 17-21 is veranderd, en de kaarten hebben in plaats van randkleur een – nogal fletse – vlakkleur. Zie ook de pagina met plaatjes, en de aparte pagina's voor de uitgaven van 1845, 1850, 1866 en 1878.

Vergelijking met Stielers Hand-Atlas

Volgens de titelpagina zijn de kaarten verkleind uit Stielers Hand-Atlas. De kaarten in de Hand-Atlas hebben een bladformaat van  45 × 37 cm  en die in de zakatlas  15,5 × 13,5 cm.  De oppervlakte van de kaarten in de zakatlas is dus maar 12,5% van die in de Hand-Atlas. Bovendien heeft de Hand-Atlas rond de 85 kaarten en zakatlas maar 24. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor de hoeveelheid informatie die de atlassen bevatten.

Op een aparte pagina staan de kaarten van de zakatlas (uitgave 1850) naast die van de Hand-Atlas (uitgave 1847). Daaruit blijkt dat de uitsnede en de indeling van de kaarten in de zakatlas meestal overeenkomen met die in de Hand-Atlas. Opvallend is dat ook vaak dezelfde kleuren zijn gebruikt.


Geraadpleegde exemplaren



Justus Perthes' Taschen-Atlas über alle Theile der Erde
1st-19th editions (1845-1883)


Copies consulted



Voorwoord van de uitgave 1850 / Preface to the 1850 edition

Perthes' Taschen-Atlas über alle Theile der Erde (1850)
Voorwoord / Preface Perthes' Taschen-Atlas über alle Theile der Erde (1850)
Voorwoord / Preface

Anlass zur Herausgabe dieses kleinen Atlas gab die vielfach vorkommende Klage über die schlechte Beschaffenheit mehrerer vorhandenen Atlanten in kleinem Format, die sowohl der Grundlage nach, als auch bei äusserer wenig befriedigender Ausführung allen Werthes ermangeln. Mit dem geringen Preis suchte man die geringe Leistung zu entschuldigen. Nun ist aber der Zweifel, ob bei so niedrigem Preis dennoch sorgfältige und correcte Zeichnung, so wie äussere elegante Ausstattung herzurichten möglich sey, durch den vorliegenden Atlas, unter Mitwirkung günstiger Umstände, mit Glück und über Erwarten gehoben worden.

Man wird in diesen in Kupferstich ausgeführten Karten die Vorbilder erkennen, die seit einer ziemlichen Reihe von Jahren in stets erneuter Verjüngung, als die besten und richtigsten Karten sich überall Geltung verschafft haben, und auch auf diesen kleinen Kartenblättern, so weit der Maasstab es zulässt, alles berücksichtigt finden, was der Erdkunde in neuester Zeit durch Entdeckungen und Erforschungen zugeführt wurde. Dass neben sorgfältigster Auswahl der aufgenommenen Namen und Orte vorzüglicher Fleiss auf Fluss- und Gebirgsdarstellung gewendet wurde, fällt in die Augen. Die Generalkarte von Deutschland (No. XIII.) hat die Bestimmung, den Umfang des Deutschen Bundes und dessen beider Hauptstaaten im Zusammenhang, so auch die Deutschland durchziehenden Hauptgebirge, welche hier benannt sind, darzustellen; die Städte haben auf diesem Blatte nur Buchstabenbezeichnung erhalten. Alle befahrenen Haupt - Eisenbahnzüge finden sich auf den No. X, XI, XII, XIII, XIV, XV und XVI.


© M. Witkam, 2011
(rev. 2015-10-30)

valid HTML    valid CSS